LOMBARD GWIAZDĄ KONCERTU „BAL WSZYSTKICH ŚWIĘTYCH” PODCZAS XX „CARPATHIA FESTIVAL” – RZESZÓW 2024!

Już 20 lipca rusza XX edycja Międzynarodowego Festiwalu Piosenki „Carpathia Festival” – Rzeszów 2024! Przedstawiamy wykonawców, którzy zaśpiewają podczas  koncertu finałowego tegorocznej edycji festiwalu!

Największe przeboje polskiej muzyki rockowej – koncert pt. „Bal wszystkich świętych”!

Zespół Lombard, Sara Chmiel, Anastazja i Piotr Nowak oraz Soliści i Grupa Artystyczna Centrum Sztuki Wokalnej w Rzeszowie pod kierunkiem Anny Czenczek, z towarzyszeniem Orkiestry Festiwalowe pod kierunkiem Tomasza Filipczaka. W koncercie zabrzmią największe hity Zespołów Lombard i Łzy, m. in. „ Szklana pogoda” czy „Oczy szeroko zamknięte”, a także takie piosenki jak: „Jolka Jolka pamiętasz”, „Cykady na Cykladach”, czy „Kryzysowa narzeczona”, w specjalnych opracowaniach. Koncerty odbywające się w ramach „Carpathia Festival” są niepowtarzalne, ponieważ wszystkie aranżacje są produkowane specjalnie na to wydarzenie. To czyni je wyjątkowymi i wyróżniającymi „Carpathia Festival” na tle innych festiwali w Polsce.

Koncert pt. „Bal wszystkich świętych” odbędzie się 21 lipca o godz. 19.00 w Filharmonii Podkarpackiej. Wejście tylko z zaproszeniami!

Zespół LOMBARD powstał w 1981 roku w Poznaniu. LIDEREM ZESPOŁU LOMBARD JEST GRZEGORZ STRÓŻNIAK – kompozytor, aranżer, wokalista grający na instrumentach klawiszowych. To On od 40 lat nadaje zespołowi pop-rockowy charakter, łącząc ekspresyjne gitarowe brzmienia z pełnym bogactwem możliwości instrumentów klawiszowych i elektroniki. Od 1999 roku wspólnie z wokalistką zespołu Lombard Martą Cugier stanowią niepowtarzalny duet na scenie i w życiu, od prawie 25 lat realizując w Lombardzie swoje muzyczne marzenia.

W pierwszym dziesięcioleciu LOMBARD współpracował z wieloma instrumentalistami i dwiema wokalistkami Wandą Kwietniewską i Małgorzatą Ostrowską, które kilkadziesiąt lat temu rozpoczęły działalności solowe. LOMBARD istniał w kilkunastu składach, obecny skład tworzą: Marta Cugier - wokal, Grzegorz Stróżniak – lider, wokal, instr. klawiszowe wraz z towarzyszącymi muzykami: Łukasz Luki Kulczak – gitara, Paweł Kosa Kosicki – bas, Maksymilian Mińczykowski – perkusja.

Lombard nagrał kilkanaście płyt i wciąż zaskakuje swoich fanów kolejnymi muzycznymi odsłonami. Najnowsze to: DVD z wielokrotnie nagradzanym projektem multimedialnym „LOMBARD W HOŁDZIE SOLIDARNOŚCI - Drogi do wolności” (2008), bardzo osobista płyta „ShowTime” (2012) i jubileuszowa LOMBARD Swing (2016) stanowiąca muzyczny swingowo - rockowy eksperyment. Zespół wylansował wiele przebojów. Największe z nich to legendarne już "Przeżyj to sam" i dobrze znana "Szklana pogoda" oraz najnowsze „Deja’vu – to już było” czy „Modlitwa o wyspy szczęśliwe”. Zespół w latach ’80 współpracował z zewnętrznymi tekściarzami: Jackiem Skubikowskim, Markiem Dutkiewiczem, Andrzejem Sobczakiem. Dziś teksty dla zespołu Lombard pisze Marta Cugier.

Lombard zagrał kilka tysięcy koncertów w Polsce i dla Polaków na całym świecie, gromadząc na nich rzesze publiczności. Koncerty zespołu Lombard przyciągają fanów muzyki wszystkich pokoleń.

W 2016 roku zespół LOMBARD obchodził 35 rocznicę powstania z tej okazji przygotował projekt z towarzyszeniem Big Bandu i Orkiestry Kameralnej „MUZYKA BEZ GRANIC”. Największe przeboje zespołu Lombard w wersjach swingowych, jazzowych pokazuje wszechstronność wokalistów i muzyków zespołu. Lombard udowadnia na scenie, że muzyka nie ma granic i znów zaskakuje swoich fanów i krytyków. W 2019 roku zespół LOMBARD na wniosek przyjaciół ze Związku Podhalan otrzymał wyróżnienie państwowe GLORIA ARTIS za promocje na całym świecie polskich tradycji, wartości, historii i patriotyzmu.

Od 2021 roku LOMBARD świętuje 40 rocznicę swoich urodzin niezwykłym projektem LOMBARD 40/40 łączącym różne sposoby wyrażenia artystycznego. Do współpracy zaprosił niezwykłych artystów Arkadiusza Dzielawskiego – znanego na całym świecie malarza realizmu magicznego Arkadiusza Dzielawskiego, fotografa Annę Pawelczak. Niezwykłe jubileuszowe wydawnictwo zespołu - Artbook LOMBARD 40/40 - ukaże się w 2024 roku. #lombard4040

Partnerem koncertu „Bal wszystkich świętych” jest Filharmonia Podkarpacka.

WEJŚCIE TYLKO Z ZAPROSZENIAMI!

Organizatorem Festiwalu jest Fundacja Wspierania Kultury i Sztuki Carpathia.

Partner strategiczny: Rzeszów – Stolica Innowacji

Nasze Miasto,

Kurier Rzeszowski,

Radio Centrum

Partnerem festiwalu jest Województwo Podkarpackie. Podkarpackie – Przestrzeń Otwarta

Współfinansowano ze środków ZAW STOART.

Mecenasem wydarzenia jest Stowarzyszenie Autorów ZAIKS.

„Carpathia Festival” wspiera Podkarpackie Hospicjum dla dzieci

Więcej informacji o Festiwalu:

www.carpathia.rzeszow.pl

www.facebook.com/carpathiafestival